Både mor og barn overlevde

Av: Administrator
07/03-2014

Det er slett ingen selvfølge at alt står bra til med mor og barn etter en fødsel. Men en moderne klinikk med riktig utstyr og kvalifisert jordmor skaper trygge rammer rundt livets skjøreste øyeblikk.
Tekst: Cathrine Bøe Gjesti/Stefan Storm Larsen


Jane Kalikhoka (19) med sin nyfødte sønn.

–Smertene var nesten helt uutholdelige. Men da jeg fikk se barnet, glemte jeg alt det vonde, forteller Jane Kalikhoka (19).

Det er bare noen få timer siden hun kom hjem fra klinikken med sin nyfødte sønn. Nå ligger han og sover fredfullt rett på gulvet i den vesle jordhytta. Han har ingen bleier, ingen vugge, ikke en gang en madrass. Men han er ømt inntullet i de fineste tøyene mamma Jane har kunnet oppdrive. Bare nesetippen stikker frem.

Puster han? Jane bøyer seg ned med kinnet vendt mot babyens ansikt. Et lettelsens smil lyser opp ansiktet hennes.

I trygge hender

Hytta har Janes mann, den nybakte pappaen John Kalikhoka (19), bygget selv. Hadde det ikke vært for fødeavdelingen som Kirkens Nødhjelp har bygget i Kanyama, ville Jane nok født sønnen sin nettopp her i hytta, på dette jordgulvet. Uten de trygge hendene til en jordmor, uten tilgang til rent vann, uten så mye som en saks til å klippe over navlestrengen med. Selv om stadig flere kvinner i Malawi de siste årene har fått bedre mulighet til å føde på en klinikk, føder fortsatt tre av ti kvinner hjemme, uten kvalifisert helsepersonell til stede.

Slik sett er Jane heldig.

–Jeg er så glad for at jeg fikk muligheten til å føde på en klinikk. Der ble jeg tatt godt vare på, og jeg følte meg trygg. Hvis jeg hadde født hjemme, ville risikoen for komplikasjoner vært mye større, sier den nybakte moren.

Hver dag dør 800 mødre og mer enn 5000 barn i forbindelse med fødsel. 99 prosent av dødsfallene skjer i fattige land. Mangel på helsepersonell og utstyr er blant de viktigste årsakene. I Malawi bygger Kirkens Nødhjelp klinikker og utdanner jordmødre.

Viktig bestemor

Også mormor Doric Maida (42) er glad for at fødselen er vel overstått.

–Jeg var litt bekymret før fødselen. Men nå som babyen er her og alt har gått bra, er jeg veldig glad og lettet, sier hun.

Doric sitter ved siden av datteren sin inne i hytta. Hun skal bo her sammen med datteren og barnebarnet frem til navlestumpen til babyen faller av. Det er vanlig. Bestemor er viktig.

–Jeg blir her noen dager nå for å hjelpe Jane og passe på at babyen har det bra, at han får den morsmelken han trenger og at han holder seg varm og god.

Engasjert pappa

Kirkens Nødhjelp involverer også malawiske fedre i vårt arbeid. Blant annet legger vi vekt på dialog med fedrene gjennom våre oppsøkende helseteam som reiser rundt på landsbygda for å utføre helsekontroller på spedbarn.

John ønsker å være en engasjert pappa. Ikke bare gleder han seg til å lære sønnen å spille fotball, men han vil ta aktivt del i omsorg og stell også mens gutten er baby.

–Jeg vil hjelpe til med å stelle ham, og når han våkner på natta, skal jeg stå opp sammen med Jane og bysse ham til han sovner igjen.

Jane og moren ser på hverandre og ler.

–Nå har du sagt det! sier svigermor.

Den største gaven

De nærmeste dagene vil familie, naboer og venner komme på besøk med små gaver til den nye verdensborgeren. Det er stor stas når landsbyen får et nytt medlem.

–Det er en fin tradisjon at folk gir gaver når et barn er født. Men for meg er babyen en gave i seg selv, sier bestemor.

SAMMEN FORANDRE - Kirkens Nødhjelp fasteaskjon


Fakta om Kirkens Nødhjelps helseprogram i Malawi

  • Kirkens Nødhjelp jobber med å redusere den høye mødre- og barnedødeligheten i Malawi, særlig på landsbygda.
  • Vi bygger helseklinikker og fødeavdelinger, leverer utstyr og utdanner sykepleiere og jordmødre.
  • Vi engasjerer lokalsamfunnet i helsekomiteer for å spre kunnskap.
  • Vår viktigste samarbeidspartner Christian Health Association (CHAM) står for 40 prosent av helsetjenestene i landet.