Matutdeling gir sårt tiltrengt pustepause

Av: Administrator
27/11-2013

Tonnevis av nødhjelp når endelig de som trenger det mest:- Nå kan vi få en pustepause for nå har vi mat for noen dager. Da kan vi begynne å bygge opp huset igjen, sier en lettet Amelia (45) som er alene med tre barn.


Amelia (45) er aleine med tre barn og får endelig en pustepause fra å lete etter mat. Foto: ACT/Dan Church Aid

Mens verdens mediefokus har rettet seg mot den nærmest utslettede byen Tacloban, er millioner av mennesker i det spredte øyriket vel så avhengig av hjelp for å klare seg. I følge FN skal rundt 12 millioner være berørt, av disse er nær to millioner husløse. Behovet for livsnødvendig mat, vann, medisiner og tak over hodet er enormt. Kirkens Nødhjelp og partnerorganisasjonene i ACT Alliance, det internasjonale nettverket Kirkens Nødhjelp er en del av, har den siste uken spredt sin nødhjelpsinnsats på flere øyer og områder. Med fokus på mat, vann, sanitær og hygiene, samt utbedring av ødelagte hus er arbeidet med å hjelpe den hardt rammede befolkningen i full gang.

Matutdeling
De nordlige delene av øya Cebu er av de områdene som ble hardest rammet, men der har befolkningen til sin fortvilelse sett lite hjelp utenfra. Nå er de lettet over å få hjelp:


Nord Cebu: Alfreda (52) sammen med Linda( 42) og Angelu (14) skal hjem og fore hele storfamilien Foto: ACT/Dan Church Aid

- Det er første gang vi får en rasjon med mat. Den skal vi dele med alle slektningene våre. Den vil gi oss tid til å begynne arbeidet med å bygge opp igjen huset, sier Alfreda (52). Hun og familien har kommet tidlig for å sikre seg en rasjon ris i Anonang nord på øya Cebu.
Det er en utfordring å velge ut dem som trenger det mest når alle er i nød. Noen er desperate og skaper konflikter og det er tydelig behov for hjelp til å takle traumer ved siden av vann og mat, sier Manfred Arlt som er vannekspert i Kirkens Nødhjelp og på plass i Medellin.

Rent vann
Kirkens Nødhjelp sitt vannteam på Filippinene er på plass for å levere vann, sanitær og hygiene, i første omgang i byen Medellin der 99 prosent av husene er ødelagt. Byen er i dag helt uten strøm, fiskebåter og dyrket mark er ødelagt – og ikke minst mangler befolkningen trygt drikkevann og sanitære løsninger. Med det sistnevnte er faren for vannbårne sykdommer og epidemier av kolera og tyfoid umiddelbar. I samtale med Kirkens Nødhjelp lørdag, uttalte de lokale myndighetene at dette nå er kystsamfunnets største trussel.


Manfred Arlt er Kirkens Nødhjelps vannekspert. Foto: ACT/Kirkens Nødhjelp

- Dersom folk drikker forurenset vann er veien kort til utbredelse av akutt diaré, som raskt kan være kritisk for spesielt små barn. Utover det kan vannbårne sykdommer hurtig spre seg og utgjøre en alvorlig fare for befolkningen, sier Arlt. Med flere hundre tonn utstyr fra organisasjonens katastrofelagre i Oslo, Dubai og Malaysia skal Kirkens Nødhjelp til sammen sørge for rent drikkevann, sanitære løsninger og hygieneopplysning til titusener av mennesker i de mest usatte områdene. De voldsomme ødeleggelsene, samt at Filippinene består av en rekke øyer, har bydd på store utfordringer for organisering og gjennomføringen av nødhjelpsarbeidet.