Bestemors drøm

Av: Administrator
22/12-2010

De har mistet noen de var glade i, men de har i det minste hverandre. Bestemor Fineli håper barnebarna arver troen på at det er mulig å investere i en bedre fremtid.

Tekst: Cathrine Haugeli Halvorsen
Foto: Greg Rødland Buick


Bestemor Fineli med sine 4 barnebarn; Anold (14), Mariam (11) , Magdalene (11) og Sturida (7) i arbeid på familiens jordlapp.

Hun har noe sorgtungt og sårbart over seg, Fineli Mwinuka. Men så har hun også kjent på mye smerte i livet sitt. Hun har født åtte barn til verden, og sørget over tapet av tre.
– Det er vondt å miste et barn, men det er noe man bare må akseptere. Døden er der for alle, sier Fineli med rolig stemme. Selv ble hun foreldreløs og flyttet sammen med sin bestemor da hun var elleve. Nå er målet å gi barnebarna den tryggheten hun selv var så avhengig av da hun ble igjen alene i verden. Magdalene er glad hun har bestemor:
- Hun er veldig snill, svarer den sjenerte elleveåringen. Det blir en liten pause, men Magdalene har noe mer på hjertet:
– Jeg er glad i henne, hvisker hun frem.

Fra hånd til munn
Fineli, mannen og barnebarna bor i en leirhytte med blikktak i Sekondari street, Ilula town, to timers rask gange hver vei fra åkerlappen hvor hun fra tidlig morgen til sen kveld dyrker frem mais, ris og ulike kornslag. Mannen Michael Sanga tar ansvar for grønnsakshagen hvor de hovedsakelig dyrker grønnsaker til bruk i eget kjøkken. Når familien trenger penger, prøver de å selge en sekk med ris, eller de slakter en gris. Slik lever de, og slik har de levd i generasjoner. Fra hånd til munn. Stadig hyppigere tørkeperioder skaper sårbarhet og Fineli er usikker på fremtiden.
- Jeg takker Gud for hver dag vi har mat på bordet. Det er ikke alltid det er like god kvalitet på maten jeg lager, men foreløpig slipper vi å gå sultne til sengs, sier hun.


Bestemor Fineli og lille Sturida

Kirkens Nødhjelp gir spare- og lånemuligheter
En stor andel av befolkningen i Tanzania lever under fattigdomsgrensen, slik som Fineli og familien. Tilgang på små lån kan være en vei ut av fattigdommen. Kirkens Nødhjelp har siden 2006 arbeidet med lokale spare- og lånegrupper, såkalte VICOBA-grupper. Gjennom deltakelse i en VICOBA-gruppe har Fineli fått mulighet til å investere i en grønnsakshage og en grisebinge. Investeringene skaper inntekt og gir familien mat på bordet – og bidrar til å holde den desperate fattigdommen på en armlengdes avstand.

Utdanning er viktig
Bestemor gjør alt hun kan for å sikre barnebarnas utdannelse.
– Jeg ønsker at de skal studere og få et godt liv, sier Fineli. Hun tror utdanning er en vei ut av fattigdommen. Tvillingjentene har planene klare: Mariam vil bli lærer, og Magdalene vil bli lege. – Jeg ønsker å hjelpe de syke slik at de blir friske igjen, forklarer Magdalene.
Kostnadene til utdanning er en byrde. - Vi får stadig beskjed om å betale; kursavgift, skoleuniform, bord og stol. Vi tar én regning av gangen, men noen ganger er kostnadene i høyeste laget. Hun takker VICOBA-gruppen for at de kommer seg over kneikene slik at barna kan holdes i skolen.


Bestemor og tvillingene

Tanker om jul
- Jeg prøver å putte litt til side til julefeiringen slik at jeg kan gjøre litt ekstra ut av måltidene. Hvis vi har penger til noe mer, kjøper vi noe til barna, forteller bestemoren.
- Hvis det hadde vært slik at du kunne ønske deg noe til jul, hva ville du ønsket deg da?
- Mitt høyeste ønske er at ingen blir syke, at vi alle holder oss friske så lenge som mulig. Dernest ønsker jeg meg mer tid sammen med familien. Jeg kjenner meg lykkelig når hele familien har tid til å sitte ned og spise et måltid sammen. Men hvis jeg kunne drømme om noe virkelig stort … så måtte det være elektrisitet som kan gi lys, slik at barna kan gjøre hjemmelekser om kvelden, svarer Fineli forsiktig.


Fineli Mwinuka

Tanken på å ønske seg noe til jul var litt fremmed for bestemor Fineli. Drømmen om elektrisitet er fremmed for oss. Det tar vi som en selvfølge. Men ønsket om å ha familien rundt seg i jula og å ha god tid sammen, det deler vi.
Faktaboks om VICOBA
VICOBA: Forkortelse for Village Community Bank. Spare- og lånegrupper hvor medlemmene sparer små beløp og kan ta opp lån for å investere i en bedre framtid.

Medlemmene sparer i to ulike fond: Et helsefond for rentefrie lån til helse- og skoleutgifter, og et utviklingsfond for lån til investeringer som gir direkte avkastning.

Gjennom lokale partnere i Tanzania støtter Kirkens Nødhjelp i dag over 1000 VICOBA-grupper med bankbokser, bøker til føring av transaksjoner, grundig opplæring og oppfølging. De fleste medlemmene er kvinner, og nye grupper etableres stadig.