Om Ruth og Knut Ola Topland

Ruth og Knut Ola Topland er kontaktmisjonærar i Japan for Den Evangelisk Lutherske Frikyrkje.
De arbeider med ungdoms og familiearbeid i menighetene i Mie fylket.

Misjonsbrev fra Ruth og Knut Ola Topland

Av: Ruth og Knut Ola Topland
05/11-2009

Nå har det gått en måned siden vi kom tilbake til Japan. Tiden flyt og vi opplever mye i kirken og i samfunnet. Årets valg ble det regjeringsskifte, forrige regjering har blitt gjenvalgt i hele 50 år! Nå blir det nok store endringer i et land som har mye byrokrati. Sist uke hadde vi en svær tyfon som gikk gjennom hele Japan. Heldigvis var det ikke mange som døde. Japan er et land som lever på mye uvisst. Tyfoner, daglige jordskjelv og vulkaner.


Vi kom tilbake til et hus som mange har fått bo i mens vi var i Norge dette halve året. De tidligere misjonærene Per og Torveig Kivle og Janne og Paul Roland var vikarer for oss og hjalp til Ingrid Aske som også er misjonær her i Kawage. Tenk å få slike dyktige seniorer som vikarer! Like før vi kom tilbake til Japan overnattet en gruppe menn hos oss som var på en historisk pilgrimsreise, som et symbol på at protestantisk misjon har vært her nå i 150 år. Frikirken har vært her siden 1949. Men fortsatt er det under 1% troende i landet.

Våre oppgaver fremover er å leve i Guds gjerninger slik at flere kan få bli kjent med Jesus og tro på han. Vi bor i Kawage, og har Kawage kirke som hovedsted. Men våre oppgaver strekker seg til hele fylket. Vi har fått som oppgave å drive familiearbeid. Mange japanere opplever skilsmisse. I tillegg er de fleste kirkegjengere kvinner. Ungdom og menn ser vi sjeldent. Familiearbeid kan kanskje være en nøkkel? Det vi har prøvd og ønsker å gjøre, er å samle til familiedag der vi prøver å få hele familien med. de under 3-4 år har vi barnepass.

I Kawage kirke, som er en liten kirke med 15 på gudstjeneste, men 40-50 i løpet uka. Forrige uke hadde vi høstfestival. Det er en happening en lørdag formiddag der vi selger mat og har spill og leker for barn. I år kom det rundt 150 personer! Halvparten av dem har nok aldri vært i kriken. En fantastisk måte å stifte nye bekjentskaper. Jeg traff en mann på min alder som nok aldri ville ha kommet på en vanlig gudstjeneste. Jeg spurte om han var kristen, nei det er jeg ikke. Men jeg vil veldig gjerne studere bibelen. Og jeg har en bibel også. Be om at han skal ha motet til å komme hit på gudstjenesten eller bibelundervisningen.

Lørdagen før hadde vi gospelkorøvelse. Gospelkoret har hatt lav deltakelse og har nesten ikke gått rundt økonomisk. Dirigenten vår, som vi leier, sa at det er i de tøffe tidene vi opplever at folk kommer til tro. Og sist øvelse kom de flere nye. Da ei av dem presenterte seg selv, sa hun at hun hadde vært på flere gospelkor, men her var det så ekte. Under øvelsen har vi bønn, andakt og oversettelse av alle de engelske sangene vi synger. Hun ble igjen i noen timer etter øvelsen og gråt og gledet seg til å synge og lovprise Jesus! Et par søndager etterpå kom hun på gudstjenesten. Be for henne. Vi har øvelse i dag også, lørdag.

På høstfestivalen kom det ei dame sammen med ei av våre trofaste medlemmer. Hun var veldig interessert i bibelen, og på tirsdag, da vi hadde vår bibelundervisning, kom hun. Hun ville veldig gjerne komme igjen neste bibelundervisning foralte hun. Amen!

I går hadde vi Genki kids, som er engelskundervisning for barn. Det kom rundt 25 barn! Be om at disse skal oppleve Jesus. NMS har to ettåringer, og vi får hjelp av hun ene på disse barnesamlingene. En stor hjelp, spesielt når det kommer så mange!

Det er mye som skjer, men det er også mange litt tristere saker, slik som medlemmer som tar lange pauser fra kirken. Be for disse. Vi er en liten sårbar kirke og japanere vil helst komme overens med alle som går der. Føler de seg fornærmet av en eller annen grunn av en annen, kan de stoppe å gå. Andre har følelsen av at de må være perfekte for å komme i kirken. Har de store synder i livet, må de ordne opp før de kan "komme fremfor Gud". Dette er noe vi ikke underviser selvsagt, men ligger i kulturen. Be om at disse skal bli løst ut av dette!

Og en siste stornyhet: Vi venter barn i midten av april!

På vår blogg er det mer informasjon og ikke minst bilder: www.jesustojapan.info

Masse hilsener fra
Ruth og Knut Ola Topland