Om Katie og Kjell-Magne Møgster

Katie og Kjell-Magne Møgster er misjonærar i Mali for Den Evangelisk Lutherske Frikyrkje.

NESTEN TIL VERDENS ENDE
- Semesteravslutning Vår 2009

Av: Katie og Kjell-Magne Møgster
09/06-2009

Kjære venner og støttespillere!

Hva driver denne unge mannen på med? Jo, han redigerer barnefilmen vår, som til slutt fikk navnet Yidu Tanaa Maa - Elsk din nabo.


Jeg vet ikke hvor jeg skal begynne for å fortelle om alt som skjedde i mars og april i forbindelse med opptak og redigering, jeg kunne ha skrevet en bok om det, og kanskje gjør jeg det en gang, men ikke her - for i morgen begynner vi på reisen til hovedstaden Bamako, der vi skal ta fly til USA for å få oss litt ferie. For å oppsummere kjapt kan jeg fortelle at filmen er nå ferdigredigert og skal snart kopieres opp i 150 eksemplarer med fulfulde tale (utekstet). Dette skal gjøres mens vi er på ferie. Til høsten begynner arbeidet med å få den tekstet, foreløpig med et ønske om teksting til fransk, engelsk og norsk. Vi hadde 'Release Party' for filmen for 2 uker siden med utdeling av gaver til medvirkende, middag og filmvisning. Da var 92 mennesker samlet i hagen til ettåringen vår! Vi takker Gud for at dette prosjektet nærmer seg slutten, det har både gitt og tatt mye krefter. Vi fikk et kontekstualisert resultat som kan være et godt utgangspunkt for gode samtaler, synes vi. Og så er vi litt krye av å fortelle at dette er Malis første fiktive film på fulfulde!

Mens jeg var i Bamako i påsken pga filmredigering feiret Kjell-Magne påsken med barna i Douentza. To mennesker ble døpt på påskegudtjenesten.

Etter filmredigeringen var det en liten pause i arbeidet pga av et flott retreat for alle norske misjoner på Hotell Mande i Bamako, med Sven og Anne Kristin Aasmundtveit som retreatholdere. Det fungerte veldig bra og vi var også heldige som kunne bli med Sven og Anne Kristin noen dager etterpå og vise dem (og jentene de hadde hatt med seg) 'livet utenfor hotellområdet'.

Vel tilbake i Douentza etterpå var det bare å snu seg rundt å gjøre seg klar for MELMs første kvinnekonferanse på 7 år! Den var igangsatt av de lokale kvinnene i menigheten og var en suksess som alle hadde lyst å gjenta. Kvinner kom helt fra Bamako, Segou, Sevare, Konza og distriktene rundt disse byene.

Så kan vi meddele at prosjektet 'opplæring av en kristen alfabetisør' har også vært vellykket. Det ble hele TO kristne som ble utdannet til alfabetisører, Jibi Bari fra Douentza og Moussa 'Duroowo' fra Konza. Elevene som Jibi og Moussa underviste var fornøyde med kurset de fikk og veilederen deres ga dem et stort kompliment da han fortalte at de er allerede på vei til å bli gode alfabetisører - fordi at de er glad i mennesker! På denne måten var de langt bedre enn noen andre ferdigutlærte alfabetisører, mente ham. Dette syntes vi var et flott vitsnesbyrd om disse fine, unge menn. De samme menneskene skal få et nytt kurs med Jibi når vi er nå på sommerferie.

Jeg må ikke glemme å fortelle om Kjell-Magnes 'feto' prosjekt. Dere leste riktig, ordet har O tilslutt og har ingenting med fetaost å gjøre. Feto betyr vannhull og KM har lenge vært interessert i å kunne hjelpe fulaniene ved å gjøre deres vannhull dypere ( = mer vann men mindre fordampning) noe som vil føre til at de kan være på samme sted over lengre tid og slipper å reise så mye. Første forsøket er ferdig: fem menn både ute i bushen i Tebi i ei uke og klarte å grave ut 50m3 for hånd i et utørket vannhull. De bodde i teltet som dere har sett i forrige brev - de forteller at de spiste godt men kjedet seg litt. Slik er det å sette bygutter ute i bushen! Det blir spennende å se om dette prosjektet hjelper noe, det skal fortsette etter at regntida er over. Litt av vitsen med dette prosjekt er å betale lokale mennesker for fysisk arbeid i steden for å betale noen få mennesker fra langvekkistan for bruk av gravemaskin.

Regntida nærmer seg men ikke fort nok. Den har selvsagt begynt i Bamako men her i Douentza er vi nesten de siste som får regn og vi pines ved å se at skyene samler seg men at ingenting detter ned i hodet på oss. Be gjerne for en god regntid for Mali i år! I fjor gikk det bra 'til slutt' men det beste er selvsagt at det kommer nok regn slik at folk slipper å bekymre seg.

Undervisning av vår kontakt ute i Tebi ved POB metoden går bra, hun har kommet til historie nr. 21 av totalt 55 historierl Det er nesten halvparten og det betyr at vi skal kunne rekke å fortelle alle historiene innen slutten av neste skoleår.

I menigheten har vi begynt opp et barnekor for barn i alder 10+ og til høsten skal vi dele søndagsskolen i 2 grupper: en for de store og en for de små. Vi ser at tiden er inne for at de større barna får sine egne tilbud - og at dette blir ting som de kan bryne seg på. Guttene som var med på filmen har begynt å gå i menigheten selv om foreldrene ikke går og dette er veldig interessant. En av dem ønsker å døpe seg til jul 09 og han skal begynne å få dåpsundervisning til høsten.

Menigheten har bestemt seg for tre ting nylig, og alle viser at den er på vei til å bli mer og mer selvstendig:
1 - de har bestemt seg for et navn
2 - de skal få laget et eget stempel som viser dette navnet og som kan brukes i offentlige øyemed
3 - de skal begynne å betale to fulani 'evangelister' fra menigheten 5.000 hver måned fra kirkekassa.
I tillegg, har damene som kommer på onsdagens damebønn tatt initiativ til egen kollekt som kan være med å støtte forskjellige diakonale prosjekter.

Våre triste nyheter at vi nå til høsten mister våre fulanikollegaer Maryama og Shaibu Idriss, som har vært med oss alle disse 6 år og som gir viktige innblikk i kultur og språk. Idriss' har vært på samme sted i 8 år og følte et sterkt kall til å gå videre. De flytter heldigvis bare til Sevare så det blir mulig å treffe dem i hvert fall annen hver måned! Be for deres tilpasning til livet og menigheten der.

Til slutt ber vi om forbønn for våre reiser og opphold nå i sommer. Vi blir på ferie i USA fra 11 juni - 11 juli og så videre på et franskkurs utenfor Paris fra 13 juli-1 august. Vi reiser tilbake til Mali 2. august etter 7 veldig varierte uker! I USA skal vi bo i en campingvogn som vi kjøpte i høst ved hjelp av noen venner 'over there'. Den skal vi parkere ved en 'RV Park' som er 5 km fra der foreldrene mine bor. På denne måten får vi litt tid for oss selv og foreldrene mine vil ha mulighet til litt ro inne i mellom våre besøk. Min mor har vært operert på venstre øyet 4 ganger siden jul.

Takk for brev og bilder og oppfølging på så mange forskjellige måter! På gjensyn i august!

Katie Møgster
Post : MELM, Douentza, Rep. du MALI
Støtte : DELF Ytremisjons konto: 8220.0286053